A ráckeresztúri születésű Nagy János két barátjával hozta létre a Szív Csücske Alapítványt

Bemutatjuk Nagy Jánost, aki két barátjával hozta létre a Szív Csücske Alapítványt szociális, karitatív céllal.

János jól tudja, milyen az, amikor nehéz körülmények között kell felnőni. Az alapítványt szerencsére sokan támogatják. János azt mondja, igyekeznek célzottan segíteni: ha valakinek kályhára, ágyra, székre, szekrényre vagy lámpára, hűtőszekrényre van szüksége, megpróbálják beszerezni. A fiataloknak programokat, kirándulást szerveznek, élményt is adnak.

A településen működő számos civil szervezet közül a Szív Csücske Alapítvány a legfiatalabb. Tevékenységüket több évvel ezelőtt kezdték, ám hivatalosan 2016-ban jegyezte be a szervezetet a cégbíróság. Az alapítványt szociális, karitatív céllal hozta létre a ráckeresztúri születésű Nagy János.

Különleges, szívmelengető érzés tudósítani arról, ha egy településen jótékony célú szervezet alakul. Jó tudni, hogy nem veszett még ki az emberekből a segítő szándék, s akadnak olyanok, akik odafigyelnek a másikra. Ráadásul, ha anyagi helyzetük megengedi, örömmel adnak annak, aki valamiben szükséget szenved. Vagy éppen megjavítják a vízcsapot, mert a másik nem ért hozzá vagy nincs pénze szerelőt hívni.

A Szív Csücske Alapítványt szociális, karitatív céllal hozta létre Nagy János és két barátja. János jól tudja, milyen az, amikor nehéz körülmények között kell felnőni.

– Szüleimmel a volt téeszházban laktunk, a templom mellett. Ráckeresztúron jártam általános iskolába, majd annak befejezése után egy ideig a helyi téeszben, a tehenészetben dolgoztam. Egy barátom hívott Pestre, s bár sokan ellenezték, elhagytam a falut. Volt, aki azt mondta, megütöm a bokám, ha elmegyek innen, de nem így lett.

Az ambiciózus fiatalember a fővárosba került. Kitanulta a vendéglátó szakmát, felszolgálóként dolgozott, ma már üzletvezető. Munkája révén számos ismerőst szerzett, akik örömmel segítenek a karitatív munkában.

– A múltkor egy ismerősöm szólt, hogy kell-e padlószőnyeg. Mondtam, hát persze, valamire biztosan jó lesz. El is mentem egy kis utánfutóval, de kinevettek. Egész teherautónyi rakományt tudtam hozni és szétosztani. Még a tornacsarnokba is jutott. Mások ruhaneművel, tartós élelmiszerrel, bútorral, tüzelővel segítenek.

Az alapítvány támogatói között akad vállalkozó, de például az amerikai nagykövetségről is kapnak tárgyadományokat, és sok ráckeresztúri is segíti munkájukat.

– Egy neves ügyvédi iroda vállalta az alapítvány és a támogatott családok jogi képviseletét – meséli örömmel János. – A jogszabályok folyton változnak, s mi nem győznénk még erre is figyelni.

Rendszeresen tartanak ruhaosztást. Összesen huszonhat ráckeresztúri és lászlópusztai családdal állnak tartós kapcsolatban.

– Célzottan szeretnénk segíteni: ha valakinek kályhára, ágyra, székre, szekrényre vagy lámpára, hűtőszekrényre van szüksége, megpróbáljuk beszerezni. Előfordult már olyan is, hogy bevezettük a házba a vizet, és a kerti csapot javítottuk meg. De volt, hogy mikrót szereztünk két családnak.

János nyáron a somogybabodi off road fesztiválra, Európa legnagyobb terepjáró-autós találkozójára is vitt gyerekeket, mert tudja, milyen fontos, hogy a fiatalok a falu határán túl is élményekhez jussanak.

– Sok olyan fiatal él a faluban, aki szinte a saját utcájából sem lép ki. Nekik szeretnénk olyan programokat szervezni, amelyek révén megismerkednek a világgal, s örök emlékekkel gazdagodnak. A távolabbi terveink között táboroztatás is szerepel, reméljük, sikerül megvalósítani. Egy biztos: alapítványunk nemcsak a rászoruló családok irányában nyitott. Szívesen vennénk, ha programjainkra bátran jelentkezne minden ráckeresztúri, gyerek és felnőtt egyaránt. Nem teszünk különbséget szegény gyerek és nem szegény gyerek között. Örülünk, ha minél többen jönnek, hiszen kellenek a közösségi programok, a jó beszélgetések, az önfeledt játék.

Az alapítvány kuratóriumának tagja még a Dabason élő Kárpáti Noémi – aki a pályázatírásban vesz részt – és a budapesti Sidó Zoltán. Munkájukat segíti a Magyar Vöröskereszt is, télen az ételosztást például közösen szervezik majd meg.

A Szív Csücske Alapítvány tevékenysége mindannyiunk számára példa. Igazolja: néha elég néhány jó szó, kedves mosoly, s máris szebbé tettük egy szomorú, netán szorongó embertársunk napját.

Forrás: FEOL, a fejér megyei hírportál – 2017.09.01.